Nadat op 28 september 2021 het Nederlands Security Meldpunt is aangekondigd, is die belofte op 8 december ingelost en konden de eerste tientallen meldingen over de Apache Log4J kwetsbaarheid ongevraagd worden gedaan. Hiermee werd duidelijk deze nieuwe waterlinie die wordt gevormd door de samenwerking tussen de overheid, het Nederlands Security Meldpunt en de betrokken stichtingen (https://fd.nl/opinie/1424161/waterlinie-tegen-hackers-lijkt-te-werken). Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderkent het belang van het Nederlands Security Meldpunt in haar rapport (https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/17171/kwetsbaar-door-software—lessen-naar-aanleiding-van).
Het Meldpunt maakt gebruik van 2 bestaande platforms, namelijk het ThreatMatcher Intelligence Platform van Connect2Trust en het Clean Networks Platform (https://cleannetworks.net) van NBIP. Informatie direct verstrekken aan partijen die er iets aan kunnen doen, is een bewezen effectieve manier om misbruik van het internet te verlagen. Om de groei van cyberaanvallen aan te kunnen, is het veilig geautomatiseerd ontvangen en delen van eenduidige informatie een belangrijke randvoorwaarde. Het Nederlands Security Meldpunt maakt dit mogelijk.
SIDN fonds steunt de opstart van het meldpunt. Mede dankzij de steun van het fonds, kan het Nederland Security Meldpunt blijven investeren in de verbetering en doorontwikkeling van de bestaande platforms en initiatieven, die zijn gebundeld in het meldpunt. In dit gescoute project komen een aantal pioneersprojecten samen, die eerder zijn gefinancierd door SIDN fonds waaronder het realiseren van de basisvoorziening ThreatMatcher bij Connect2Trust. Lees meer hierover op de website van SIDN (https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/het-nederlands-security-meldpunt-bevordert-cyberweerbaarheid)